Lufta Shqiptare ne Udheheqjen e Skenderbeut | Shqypnia-Historia Shqiptare

Lufta Shqiptare ne Udheheqjen e Skenderbeut | Shqypnia-Historia Shqiptare

Nga tentim ne prej shqypnia.com

Pas Mbrojtjes se Krujes gjat viteve 1452-1453 Skenderbeu i theu dy here ushtrit Osmane me Mokren e Dibres dhe ne fushen e Pollogut (Tetove-Gostivar).

Fitorja nuk i buzqesh ne Berat 1455 ku qyteti do tbinte ne duart e Osmaneve dhe keshtjella pas disa diteve nga pakujdesia e Muzak Topis nje Ushtri Osmane e ndihmuar nga Moisi Golemi ( kishte tradhtuar Skenderbeun) shpartallon ushtrin shqiptare , Skenderbeu dhe Gjergj Arianiti shkuan shum vone per ndihme.

Ne vitin 1456 Skenderbeu doli perpara nje ushtrie osmane prej 15000 vetash qe drejtoheshte nga Moisi Golemi u shpartallua dhe vrane shum rober ne duar te Skenderbeut bashk me ta edhe Moisi Golemi i cili i penduar kerkoj falje dhe Skenderbeu e Fal dhe ka kthen gjith privilegjet.

Nje ushtri tjeter prej 80000 erdhi ne Shqipri nen drejtimin e Isak Bej Evrenozit (1457) qe shoqeroheshte nga Hamza Kastrioti i cili pas lindjes se djalit te Skenderbeut i humbi shpresat per ta trasheguar Skenderbeun dhe duke u larguar ne oborrin e Sulltanit.

Kjo ishte nje tronditje e madhe per Skenderbeun per shkak se nipi tij i dinte gjith hollsit intrigat e Skenderbeut ne Fush Betej . Per kete arsye Skenderbeu perodri form tjeter duke krijuar bindjen se ushtria e tij ishte thyer duke lejuar Ushtrin Osmane te depertonte thell deri ne Ujin e Bardhe ( ALBULEN) ku atje e shpartallon ushtrin Osmane duke kapur rob Hamza Kastriotin dhe e dergon ne burgjet e Italis te cilin me von do ta falte.
  • 3
  • Fsheh
  • Voto

Duhet të regjistroheni që ta votoni këtë lajm,ju lutem regjistroheni tani!

Duhet të regjistroheni që ta eliminoni këtë lajm,ju lutem regjistroheni tani!

Kyçur To Ngjarjet.com

Nuk keni llogari ende,ju lutem regjistroheni!