Rritja në ekonominë botërore këtë vit do të përshpejtojë për 2.7 për qind nga 2.4 për qind të parashikuar për vitin 2016, dhe në 2018-2019 e përshpejtuar në 2.9 për qind, që ishte në përputhje me parashikimet nga janari, sipas një raporti të qershorit që institucionet ndërkombëtare me bazë në Uashington, me titull “Perspektivat ekonomike globale”.

Përshpejtimi në aktivitetin industrial, tregtisë, përmirësimin e besimit të tregut dhe rimwkwmbjen e çmimeve të lëndëve të para janw arsyet që kanë ndikuar në mbajtjen e vlerësimit global tw rritjes ekonomike për vitin 2017 në 2.7 për qind.

Ekonomitë e zhvilluara kan regjistruar shenja të rimëkëmbjes, veçanërisht Japoni dhe Evropë, ndërsa shtatë tregjet më të mëdha në zhvillim – Kinë, Brazili, Meksika, India, Indonezia, Turqia dhe Rusia -pwrswri ndihmojnë në ngritjen e rritjes globale, sipas vlerësimeve të Bankës Botërore.

Sipas parashikimit më të ri bga Banka botwrore pwr ekonominw e maqedonasw këtë vit do të rritet me 2.8 për qind, 3.3 në vijim dhe në 2019 3.8 për qind.

Në raportin e ri të Bankës Botërore për këtë vit parashikon rritje më të madhe ekonomike në rajonin e Kosovës, si 3.9 për qind.

Shqipëria është parashikimi se do të ketë një rritje ekonomike prej 3.5 për qind, 3.2 për qind të BiH, Mali i Zi 3.3 për qind, 3 për qind Serbi dhe Kroaci 2.9 për qind.

Ekonomia në vitin 2018 në rajon duhet të ketë një rritje prej 4.2 për qind në Kosovë, në Bosnjë dhe Hercegovinë 3.7, 3.5 për qind në Shqipëri, Serbi, Mal të Zi 3 procentii 2.5 në Kroaci.

Në vitin 2019 parashikon rritje të ekonomisë prej 4.4 për qind në Kosovë, në ekonominë e BiH duhet të rritet me 4 për qind, 3.8 për qind të Shqipërisë, Serbia 3.5 për qind, 2.6 për qind dhe Kroacia Mali i Zi 2 për qind.

Ndaje